6 tips voor het succesvol inzetten van API's

Ze hebben misschien niet de “sexiness” van kunstmatige intelligentie of het internet der dingen, maar API's hebben net zo veel, zo niet meer impact op het bedrijfsleven van vandaag.

Volgens onderzoek van CA Technologies gebruikt ongeveer 88 procent van de bedrijven API’s op strategische wijze. Ongeveer een derde van hen gebruikt API's om omzet te genereren en snel te innoveren.

 

API’s stellen bedrijven in staat om directer contact te leggen met zowel de eindgebruiker klanten als de partner community. Het haalt alle spelers uit hun silo’s en motiveert ze om het als een incentive-gedreven bedrijfsplatform in te zetten. Men bespaart tijd en kosten aangezien API's gemakkelijk zijn om mee te werken, tegemoet komen aan de marktbehoeften en bruikbare gegevens aan klanten te bieden.

 

API’s zijn een belangrijke drijver aan het worden van het bedrijfsresultaat. SalesForce genereert bijvoorbeeld bijna 50 procent van zijn jaarlijkse omzet van $ 3 miljard via API's; voor Expedia is dat cijfer dichter bij de 90 procent en voor eBay is het 60 procent.

In Nederland hebben we Bol.com waar men een groot gedeelte van hun omzet verdient doordat andere leveranciers gebruiken maken van hun platform en services middels APIs.

 

Met dat in gedachten zijn hier zes praktische tips om het meeste uit API's te halen.

 

1. Kijk of het al bestaat

De eerste beste methode voor betere efficiëntie met API's is kijken wat er al op de markt is. Veel functies die u mogelijk nodig hebt, zoals creditcardverwerking, zijn al toegankelijk via API-services van andere bedrijven. U kunt vaak nieuwe toepassingen bouwen voor uw API's, door te werken met wat er al is en ze snel te integreren met uw eigen datasets. Houd ook rekening met no-code-opties voor het werken met API's, vooral als uw IT-personeel klein is.

 

2. Bouw een community rondt uw API's

 Uw bedrijf haalt veel meer uit zijn API's als deze op grote schaal worden gebruikt. Het cultiveren van ontwikkelaars is een sleutel voor betere efficiëntie en gebruik van uw API-items.

De  app developers die uw API gebruiken, zijn niet alleen uw klanten; zij zijn het ecosysteem dat het succes van uw API zal bevorderen. Het behandelen van hen als gewaardeerde leden van uw gemeenschap kan aanzienlijk wederzijds voordeel opleveren. Een voor de hand liggend voordeel van een bloeiende developers community is een groter bereik van uw API.

 

3. Maak een strategie

Bedrijven die een digitale transformatie ondergaan, zien een groeiende behoefte aan een duidelijke en coherente API-strategie. Een deel van deze strategie vereist dat u begrijpt hoe uw API's worden gebruikt, zodat u kunt optimaliseren rond gevallen van feitelijk gebruik.

Om meer uit uw API's te halen, moet u goed weten wie er baat bij heeft. Luister naar uw gebruikers,  developers en de developer community. Wat ontwikkelen ze, wat heeft de API-consument nodig en hoe kun je ze van brandstof voorzien?

 

4. Gebruik API Management software

De tools die bedrijven gebruiken binnen hun API-strategie om API’s te beheren en gebruiken, is echt wat het verschil maakt in hoeveel ze eruit kunnen halen. Dit API-beheerprogramma moet een set hulpprogramma's bevatten voor het veilig publiceren, documenteren en besturen van API's op schaal, en het bewaken van de API's tijdens hun ontwikkeling tot aan hun pensioen.

 

5. Voor gemodelleerde use cases

Een developers community ontwikkelen is belangrijk om meer uit API's te halen, maar vergeet de rest van uw personeel niet. Het echt profiteren van API's vereist een aanpassing van de mentaliteit van de organisatie. Dit begint bij het management tot aan werknemers die u normaal niet zou overwegen bij het praten over IT.

Een manier om deze mindset te veranderen en meer API-gericht te maken, is door middel van vooraf gemaakte use cases die werknemers kunnen gebruiken voor informatie. Er gaat niets boven een duwtje in de rug en modellering om mensen een nieuw hulpmiddel te laten gebruiken. Begeleidt  mensen die interacteren met uw organisatie, intern of extern, over hoe men optimaal gebruik kunt maken van de informatie die u hen geeft.

 

6. Gebruik standaarden

Bouw ten slotte uw API's rond standaarden die developers begrijpen en gemakkelijk kunnen aanpassen en verbinden met andere API's. Standaarden maken API-ontwikkeling eenvoudiger en maken API-gebruik efficiënter. Een succesvolle API is meer dan een functie; het is een product . Een manier waarop dit plaatsvindt is door middel van specifieke standaarden die API’s vriendelijk maken in gebruik, gemakkelijker toegankelijk en breed begrepen maken.

Een standaard is bijvoorbeeld RAML (RESTful API Modelling language) wat zicht expliciet richt op het voor developers makkelijk en efficiënt maken om gestandaardiseerde, herbruikbare API's te modelleren die andere developers weer makkelijker kunnen gebruiken.

 

Slot 

Het zijn populaire technologieën als IoT en Artifical Intelligence welke de show stelen. Echter komen ze pas tot volle wasdom als ze een geïntegreerd geheel vormen met andere data, devices en applicaties. APIs vormen hierin de noodzakelijke bouwstenen en cement.

 

 

Een goede samenvattende als wel afsluitende vraag is dan ook; Welke van de 6 tips voor het inzetten van APIs zijn voor uw organisatie het meest van waarde?