10-11-2017 / blog / Sjors Klaver

6 tips voor het succesvol inzetten van API's

Ze hebben misschien niet de “sexiness” van Artificial Intelligence of IoT maar API's hebben net zo veel, zo niet meer, impact op het bedrijfsleven van vandaag.

API’s stellen bedrijven in staat om een vliegwiel van innovatie te ontwikkelen. Ze stimuleren stakeholders tot samenwerken waardoor nieuwe business modellen ontstaan. Amazon genereert bijvoorbeeld 40% van zijn omzet via andere leveranciers door een aantal diensten voor hen mogelijk te maken op het Amazon-platform zoals verzending, betalingen, voorraadbeheer, aanwezigheid op het web, zoeken naar producten, retourneren.

 

Met dat in gedachten zijn hier zes praktische tips om het meeste uit API's te halen.

 

1. Kijk of het al bestaat

De beste methode voor hogere efficiëntie in de ontwikkeling van een API is kijken wat er al op de markt is. Veel functies die u mogelijk nodig hebt, zoals creditcardverwerking of voice recognition, zijn al toegankelijk via API portals van andere bedrijven zoals Amazon’s Alexa developer portal. Deze zogenoemde open API’s kunt u dan integreren met uw eigen datasets.

 

2. Bouw een community rondt uw API's

Developers die uw API gebruiken vormen een ecosysteem dat het succes van uw API promoot.

Het behandelen van hen als gewaardeerde leden zal een efficiënter gebruik en groter bereik opleveren. Een developer portal rondom uw API’s helpt hierin zodat ontwikkelaars op een eenvoudige manier kennis kunnen opdoen en delen.

 

3. Maak een strategie

Digitale transformatie vraagt om een duidelijke en coherente API-strategie. Wie zijn uw beoogde eindgebruikers, wat zijn hun wensen? Stel deze vragen om API’s als product in de markt te zetten zodat consumptie ervan optimaal is.

 

4. Beheer

Het nauwgezet monitoren van API’s is cruciaal voor veiligheid, performance en doorontwikkeling. Speciale API-management software is hiervoor beschikbaar. Zo kunt u continue verbeteren welke verdere adoptie stimuleert.

 

5. Voor gemodelleerde use cases

Voor een jump-start in het gebruik van API’s zijn templates en modellen waardevol. Dit ondersteunt developers over hoe men optimaal gebruik kan maken van de data die u hen geeft.

 

6. Gebruik standaarden

Standaarden maken API-ontwikkeling eenvoudiger en het gebruik ervan efficiënter. RAML (RESTful API Modelling language) is zo'n standaard.

Dit maakt het developers makkelijk om herbruikbare API's te modelleren wat de groei van uw API community aanwakkerd.

 

Het zijn populaire technologieën als IoT en Artifical Intelligence welke de show stelen. Echter komen ze pas tot volle wasdom als ze een geïntegreerd geheel vormen met andere data, devices en applicaties in uw IT landschap en dat van anderen. API’s zijn hierin het geheime wapen die dit mogelijk maakt.

 

Hoe zouden API’s kunnen bijdragen aan het stuwen van uw business?